1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

6 tips voor beginnende dichters

Friday, 21 May 2021 om 06:19

Van je hobby je beroep maken: het is een droom voor velen, maar realiteit voor verschillende dichters. Gedichtjes schrijven werkt ontspannend en het verbreedt je kijk op de wereld. Ook zal je je woordenschat ermee verruimen. Toch hoeft dichten niet altijd professioneel te zijn. Je kan het ook louter als hobby doen. Ben je een beginnende dichter? Dan geven we je enkele tips vooraleer je begint met je eigen werkjes te schrijven.
1. Schrijf je gedichtjes eerst digitaal


Een goed gedicht schrijf je meestal niet al bij de eerste poging. Je zal voortdurend op nieuwe ideeën komen en vervolgens je gedicht willen herschrijven. Daarom is het een goed idee om je gedicht eerst digitaal wat uit te werken, op je laptop of telefoon. Dan kan je zonder problemen zoveel schrappen als je wilt.

2. Zorg voor een papieren versie


Een gedicht op papier heeft nog altijd meer charme dan een gedicht getypt op je laptop. Het is een goed idee om, eenmaal je tevreden bent over je digitale gedichtje, het uit te schrijven op papier. Zorg voor mooi en sierlijk papier met een verzorgde lay-out. Je kan eventueel ook kiezen voor lijntjespapier, dan zal je automatisch mooier schrijven. Kies voor een sierlijke pen, dan zal je gedicht mooier ogen. Je kan bijvoorbeeld fineliners kopen, daar schrijf je flinterdunne sierlijke letters mee. Ideaal dus voor handlettering.

Haal inspiratie op voor je gedichten


Gedichten schrijven is proberen. Haal inspiratie van het internet of uit boeken van de bibliotheek. Zo krijg je inzicht in hoe je mooi kan rijmen en hoe je bijvoorbeeld metaforen en verbeeldingen gebruikt. Durf abstract denken en maak een gedicht over wat je ziet in je omgeving. Zit je in het bos en zie je een ree? Dan kan je bijvoorbeeld een dierengedicht schrijven. Denk eens aan hoe de ree zijn leven heeft beleefd en schrijf er wat over. Probeer clichés te vermijden. Een goed gedicht is namelijk origineel. Mensen willen iets lezen wat ze nog nooit eerder hebben gezien. Dan zal je gedicht succes hebben.

Schrijf vanuit je gevoel


Een goed gedicht schrijf je door te luisteren naar je gevoelens en gedachten en deze te verwoorden. Zorg ervoor dat je niet geforceerd gaat dichten over een bepaald onderwerp, maar luister naar wat in je opkomt. Beschrijf geen emoties, maar roep ze op. Go with the flow en je gedicht zal er beter uitzien.

Zorg dat je kan werken in een rustige omgeving


Als je een gedicht schrijft vanuit je gevoelens is het belangrijk dat je op een rustige plek te werk gaat. Of dat nu je kamer, een plek in de natuur of het stadspark is, belangrijk is dat je er rust ervaart en er geen externe afleiding aanwezig is.

Zorg dat je er zelf tevreden over bent


Wat het eindresultaat van je gedicht ook mag zijn, zorg dat jij het met voldoening kan teruglezen. Dat andere mensen ervan kunnen genieten is een mooie extra, maar niets is zo belangrijk als er zelf tevreden over zijn.
Ben je van plan om zelf te gaan dichten? Hou dan rekening met bovenstaande tips! Onthoud vooral dat je zelf plezier en voldoening moet halen uit je werken, dan komt de rest vanzelf.

Meer nieuwsberichten

Gedichtenwedstrijd Valentijnsdag

Hallo lieve mede-dichters, Met de feestdagen achter de rug en de januarimaand alweer bijna achter d...   Lees verder »

Last van writer's block? 5 manieren om inspiratie te vinden

Heb jij soms ook last van een writer’s block? Vind je de juiste woorden niet? Of vind je geen leuk...   Lees verder »

De vijf beste boeken van 2020

Niets beter dan tijdens de winterdagen lekker op de bank te zitten met een goed boek. Te druk? Laat...   Lees verder »

Doen jullie mee met onze Sinterklaas Gedichtenwedstrijd?

<img src="/static/images/competition.png" style="max-width: 100%;"> Hallo lieve mede-dichters, <i>...   Lees verder »

Hoe werkt poker en waarom is dit zo’n populair spel?

Al jaren behoort poker tot de populairste spellen binnen casino’s. Het spel wordt echter niet uits...   Lees verder »

Bekijk alle berichten »