1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Kunnen cannabis en marihuana van jou een betere dichter maken?

Tuesday, 29 September 2020 om 08:44

Enkele van de beroemdste gedichten werden geschreven door dichters die stimulerende middelen gebruikten zoals cannabis, paddo’s of truffels. Ook andere kunstenaars lijken met behulp van drugs hun muze sneller te vinden. Moet jij je door hen laten leiden of verleiden? Je weet dat je talent hebt, je hebt de technieken goed onder de knie en je oefent je vaardigheden. Toch lijkt je werk niet echt boven de middelmaat uit te stijgen.

Verdunde opium


Aan het begin van de 19e eeuw werd laudanum ontwikkeld als een afgeleide van opium. Doordat het sterk verdund was, had het slechts een tiende van de werking. Het was ook uiterst goedkoop en kostte minder dan alcohol. In die periode was er nog weinig over bekend, en de toenmalige wetenschappers zagen er een middel in tegen elke kwaal. Dat was niet zo gek, aangezien er nog geen aspirine, antidepressiva en slaappilletjes bestonden.

Een medicijn op voorschrift


Mensen met een zwakke gezondheid kregen laudanum door hun artsen voorgeschreven. Het oudste bekende voorbeeld was de dichter Samuel Taylor Coleridge. Ook Elizabeth Barrett Browning, en Percy Bysshe Shelley schreven hun bekendste werken onder de invloed van laudanum. De meesten van hen hadden het maar een tijdje nodig en stopten dan. Anderen werden er hopeloos afhankelijk van en stierven ook aan de gevolgen van hun overmatig gebruik.

Sommige dichters zongen een lofdicht over opium en cannabis en waren van mening dat het hun creatieve ingevingen verbeterde en hun verbeelding versterkte. Maar niet iedereen beschouwde de roes als een idyllische dagdroom. Thomas De Quincey waarschuwde zijn lezers ervoor in zijn autobiografie.

Recreatief gebruik


Niet alle dichters namen psychoactieve middelen omdat ze een fragiele gezondheid hadden. Er waren er ook een aantal die nieuwsgierig waren naar de geestverruimende effecten. William Butler Yeats experimenteerde hoofdzakelijk met marihuana en de meervoudig bekroonde Beat Generation dichter Allen Ginsberg wou LSD en cannabis voor iedereen beter toegankelijk maken door het mysterie errond op te heffen. In zijn gedichten mijmerde hij hier vaak over. In Nederland zijn de bekendste “stoner poets” wellicht Jotie ’T Hooft die cocaïne gebruikte en Jules Deelder die zijn toevlucht zocht tot speed.


Helpt cannabis voor inspiratie en creativiteit?


Het aantal dichters dat drugs gebruikte, is niet te tellen. Ze zijn eenvoudig onder te verdelen in 2 ongeveer gelijk grote groepen. De eerste helft is van mening dat ze zonder stimulerende middelen niet zo bevlogen zijn als met. De andere helft is niet overtuigd van de verhoogde creativiteit. Een aantal van hen betreurt het zelfs er ooit mee begonnen te zijn.

Vandaag de dag zijn producten zoals laudanum, opium en harde drugs sowieso bij wet verboden omwille van hun vernietigende werking. Anders is het gesteld met cannabis en truffels. Deze staan vermeld in Lijst II van de Nederlandse Opiumwet.

De keuze om deze producten te gebruiken met de bedoeling sterkere poëzie neer te pennen, ligt tenslotte volledig bij jezelf. Neem je het besluit om de stap te wagen, dan zijn er twee elementen cruciaal. Eerst en vooral is het belangrijk dat je jezelf grondig informeert. Het zou naïef zijn om te denken dat softdrugs alleen maar positieve werkingen hebben. Dat moet je onthouden als je de positieve effecten wilt ontdekken. Een betrouwbare leverancier zal je leiden in je keuzes.

Meer nieuwsberichten

Het leven van een instagram influencer

Het leven van een instagram influencer is te vangen in een groot aantal video?s en foto?s. Zorgvuldi...   Lees verder »

De Gedichtenwedstrijd zit er op!

Na een klein technisch foutje, is het Cupido toch gelukt om de stemmen te tellen en een winnaar te k...   Lees verder »

Gedichtenwedstrijd: breng je stem uit!

Is de verliefdheid al naar jouw bol gestegen? Bij ons in ieder geval wel! Wij werden namelijk geraak...   Lees verder »

Het is tijd voor een nieuwe Gedichtenwedstrijd!

Hallo lieve mede-dichters, <i>Er hangt weer liefde in de lucht Maar horen we daar nou een diepe zuc...   Lees verder »

Fijne Sinterklaas

Soms denken we zo lang na over de juiste woorden en zinnen Eventjes heel eerlijk: het is best lastig...   Lees verder »

Bekijk alle berichten »