1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Zwanenzang

De term zwanenzang verwijst niet zozeer naar een specifieke dichtvorm, maar naar een specifiek werk: het gaat in dit geval om het laatste werk dat een dichter in zijn leven schrijft. Het verwijst in dezen dus niet naar een vorm of een mate van kwaliteit, maar puur naar met welk gedicht een dichter afscheid heeft genomen van het leven. Wel wordt er gedeeltelijk op de inhoud gelet.

Deze soort poëzie ontleent zijn naam aan het eeuwenoude geloof dat volkeren kennen: als een zwaan sterft, doet hij dat met een opvallend gezang. De zwaan zou zich realiseren dat hij het leven laat en daarom nog één keer van zich laten horen. Dit verhaal wordt echter vaak als mythe omschreven.

In een zwanenzang is vaak merkbaar dat een dichter weet dat het zijn laatste werk is dat hij schrijft of in ieder geval dat hij zijn dood tegemoet ziet. Veelal is het om duidelijke redenen niet bekend welk gedicht als laatste van de hand van een dichter kwam, maar door op de inhoud te letten worden veel werken wel al snel als zodanig aangemerkt. Hierbij inbegrepen zijn werken die uiteindelijk postuum worden uitgebracht, omdat ze bij niemand bekend waren.