1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Light verse

Gedichten die vallen in de categorie light verse is vaak poëzie die geschreven is met een speelse dan wel humoristische bedoeling. De Nederlandse term ‘pleziergedicht’ toont beter aan wat er in deze context met het woord ‘licht’ bedoeld wordt. Het begrip light verse is echter geen dichtvorm op zichzelf: het zegt iets over de inhoud. In welke vorm het gedicht gegoten wordt – of dit nu een vocalise of copla is – maakt in dit geval dus weinig uit.

Afgaande op de manier van benaderen door een dichter, wordt er snel aangemerkt dat een light verse-gedicht niet serieus zou kunnen zijn. Er worden echter vele serieuze onderwerpen behandeld in een light verse. Dat is geen belemmering voor keuze van onderwerp voor het schrijven van een gedicht in dit genre.

Er is een aantal Nederlandse dichters dat veelvuldig gebruikmaakt van dit genre. Deze plezierdichters, zoals Drs P. het ooit verwoordde, zijn onder anderen kees Torn, Cees van der Pluijm en de van oorsprong Zwitserse Drs P. zelf. De light verse kreeg mede onder aanvoering van hem een grote aanhang vanaf het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw.