1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Willem Jan Otten

Willem Jan Otten Volledige naam: Willem Jan Otten
Geboren: 4 oktober 1951

Willem Jan Otten maakte zijn geloof tot een onderwerp van zijn poëzie, na het moment dat hij zich liet dopen en daarmee zijn toetreding tot het Katholieke geloof maakte. Sinds zijn debuut in 1973 houdt hij zich vooral bezig met de filosofie en de waarneming zoals we die allemaal kunnen doen. Hij verwondert zich over het alledaagse en probeert dit in de gedichten te duiden. Hij is doorlopend bezig met een verkenning, om er achter te komen wat zich om hem heen afspeelt en hoe hij daar uiteindelijk de vinger op kan leggen.

Eerste gedichten

De eerste gedichten van Willem Jan Otten waren over het algemeen kort van stof. Met name de gedichten Manke katten, Wind en Schaarse woorden zijn goede voorbeelden van miniaturen die op een unieke manier in elkaar zaken. Hij gebruikte de langere gedichten zoals ‘De Eend’ om wat meer de tijd te nemen om zijn overtuigingen over het voetlicht te brengen. Hij ving zijn verhalen onder andere in de avonturen van een eend, om op die manier meer serieuze onderwerpen aan te kunnen snijden. Het werk van Willem Jan Otten laat daarmee een duidelijke ontwikkeling zien, die hem heeft gemaakt tot wat hij nu is.

Stilhouden

Het is volgens Willem Jan Otten van belang om de poëzie op een degelijke manier stil te houden. Juist op die manier heeft het de mogelijkheid om te overleven en niet verloren te gaan in de ontwikkelingen van de huidige maatschappij. Het is in plaats daarvan beter om niet direct begrijpelijk te zijn en niemand tot last te zijn. De poëzie kan op dit moment netjes blijven liggen, om uiteindelijk steeds een beetje meer bijzonder te worden. De kritieken geven aan dat Willem Jan Otten steeds op zoek is naar het wonderlijke en daarvoor lang genoeg kijkt naar het alledaagse.