1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Victor Schiferli

Victor Schiferli Volledige naam: Victor Schiferli
Geboren: 1969

Het werk van Victor Schiferli is behoorlijk luchtig, aangezien hij al eens aangaf de poëzie verder een serieuze zaak te vinden. Hij voegt er graag wat humor aan toe, om er op die manier voor te zorgen dat er een prettig geheel ontstaat. Hij publiceerde artikelen vanaf 1990, maar staat daarnaast bekend om de essays en gedichten van zijn hand. Hij publiceerde onder andere in Bunkel Hill, Optima en Nymph. Daarnaast is Victor Schiferli werkzaam hij De Bezige Bij en maakte hij in 2000 zijn debuut met de bundel ‘Aan een open raam’. Deze bundel werd genomineerd voor een C. Buddinghprijs, de prijs die men uitreikt aan nieuwe Nederlandse poëzie.

Strakke vorm

De gedichten van Victor Schiferli kenmerken zich door het gebruik van een relatief strakke vorm, in combinatie met een romantische aard. In de gedichten gaat hij veel op zoek naar de liefde en naar eenheid, maar zijn het de verwarring en het afscheid die vaak spreekwoordelijk roet in het eten gooien. Bovendien zorgt Victor Schiferli er op een mooie manier voor dat het alledaagse een mooi contract aan weet te brengen ten opzichte van het bijzondere dat hij omschrijft.

Absurde voorstellingen

In de gedichten van Victor Schiferli komen we veel alledaagse zaken tegen, maar is er aan de andere kant ruimte voor het meer absurde dat de gedichten tot iets bijzonders maakt. Denk hierbij onder andere aan de geliefden die veranderen in resusaapjes of proefdieren, of een mesthoop die lijkt op een grote en boosaardige bavaroise. Het is de bijzondere wending aan de dingen die we kennen uit het alledaagse leven, die de gedichten van Victor Schiferli tot de moeite waard maakt. De recensies van zijn werk zijn over het algemeen erg goed, waarmee hij aangeeft dat hij de juiste snaar weet te raken.