1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Tsead Bruinja

Tsead Bruinja Volledige naam: Tsead Bruinja
Geboren:

Tsead Bruinja is een opvallende figuur binnen de poëzie in Nederland, die op een aantal verschillende fronten actief is. Het is een Fries, waardoor de lezers zowel van bundels in het Fries als in het Nederlands kunnen genieten. De dichter studeerde Engels en Fries en was onder andere belangrijk tijdens de organisatie van Dichters in de Prinsentuin en de Poëziemarathon. Het ging om evenementen in Groningen, waarmee hij zijn voorliefde voor het noorden van het land duidelijk laat zien. Tsead Bruinja is bij de meeste mensen bekend vanwege zijn voordrachten, maar hij doet daarnaast nog veel meer.

Diverse fronten

De afgelopen jaren heeft Tsead Bruinja laten zien op een aantal fronten actief te zijn. Hij was onder andere verbonden aan het tijdschrift Awater en Trouw, maar werkt ook aan websites als boeken.vpro.nl en ‘ietsmetboeken van de NPS’. Wat dat betreft wenst hij verder te gaan dan alleen het schrijven van gedichten en het voordragen hiervan, hij wenst er daarnaast voor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hiermee in aanraking komen. Dit komt ook onder andere tot uiting in de bloemlezingen die Tsead Bruinja georganiseerd heeft. Hij is hierdoor onder terechtgekomen in de jury voor de PC Hooftprijs.

Liefde en de dood

Het valt binnen de gedichten van Tsead Bruinja op dat hij vooral gebruik maakt van klassieke thema’s als de liefde en de dood, maar dat hij hier bovendien steeds vaker van af durft te stappen. Verder staat hij bekend om het weglaten van de verschillende interpunctie-onderdelen en de hoofdletters, waardoor de lezer deze zelf dient te plaatsen. Tsead Bruinja probeert hiermee te zorgen voor een openhartige blik, die de lezer zelf in kan delen. Het werk van Tsead Bruinja is onder andere vertaald in het Afrikaans, het Arabisch en het Engels, waardoor hij ook in andere delen van de wereld bekendheid geniet.