1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Tom Ordelman

Tom Ordelman Volledige naam: Theodor Hermann (Tom) Ordelman
Geboren: 13 oktober 1957

Theodor Hermann Ordelman is een Nederlands journalist, schrijver, vertaler van literair werk en schrijver van gedichten. Hij werd in 1957 geboren in het Gelderse Rheden en groeide op in Arnhem, waar hij deels zijn middelbareschooldiploma behaalde. Nadien studeerde Ordelman Nederlands en Arabisch en maakte hij reeds op 10-jarige leeftijd zijn debuut als journalist met een publicatie over het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Hij publiceerde artikelen en reportages voor verschillende radio- en televisieomroepen in diverse talen.

Op het gebied van de poëzie zijn er eigenlijk drie werken die er bij Ordelman uitspringen: in 1981 maakte hij zijn debuut met de gedichtenbundel Het bekraste keizerrijk (ook bekend onder de Duitse titel Das Bekratzte Kaiserreich). Vervolgens verscheen de bundel Roos uit 1983 en het werk Fast White Blues, een ruime verzameling met Nederlands- en anderstalige gedichten, voornamelijk in het Engels en Duits.

Als journalist heeft Ordelman meegewerkt aan tal van bekende producties, onder andere Hart van Nederland, 8voor8 en 112Weekend, maar ook aan Duitse producties werkte hij: zo was hij werkzaam bij Tagesschau, Heute en Aktuelle Stunde van de Duitse publieke omroep. Tevens was hij verslaggever voor diezelfde omroepen en commerciële zenders uit Nederland, waaronder zenders van RTL Nederland en SBS Broadcasting. Daarnaast was Ordelman lange tijd de hoofdredacteur van het tijdschrift Bres, samen met Simon Vinkenoog en Martin Boot.