1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Thomas Lieske

Thomas Lieske Volledige naam: Thomas Lieske
Geboren: 8 juni 1943

Thomas Lieske bracht in 1987 voor het eerst een dichtbundel uit. Het was eigenlijk niet zijn eerste boek, want onder zijn eigen naam had hij al eens eerder een boek gepubliceerd. Zijn echte naam is Ton van Drunen, iets wat hij tot op dat moment goed verborgen had weten te houden. Hij had bovendien al wat poëzie- en toneelwerken gepubliceerd bij enkele marginale uitgevers. Aan het begin van de jaren ’80 besloot hij echter al zijn opzetten weg te gooien en helemaal opnieuw te beginnen. Hij ging aan de slag bij uitgever Querido en gebruikte het pseudoniem Thomas Lieske om een nieuwe start te kunnen maken.

Romanschrijver

Inmiddels staat Thomas Lieske bekend om de gedichten die hij schrijft, maar ook om de romans die hij uitbrengt. Het is de combinatie van deze elementen die ervoor zorgt dat hij zich voor een groot publiek weet te presenteren. Voor zijn roman ‘Franklin’ ontving hij de Libris Literatuur Prijs, waarmee er voor hem een bekroning kwam op de ommezwaai naar een nieuwe uitgever en een totaal nieuwe start. Hij ontving in 2007 bovendien de VSB-Poëzieprijs voor ‘Hoe je geliefde te herkennen’, waardoor hij binnen de beide vakgebieden waardering had gekregen voor zijn werk.

Niet te makkelijk

Het is voor Thomas Lieske vooral van belang dat de lezer het niet te gemakkelijk heeft. Het zijn de onlogische plotwendingen in het verhaal, die er samen met bijvoorbeeld de historische verwijzingen voor zorgen dat de boeken en bundels in geen geval gemakkelijk weg lezen. Bovendien maakt hij gebruik van een fantasie en de werkelijkheid, die hij graag door elkaar gebruikt om op die manier een wrede situatie vorm te geven. Dit maakt het werk van Thomas Lieske tot een unieke belevenis voor de lezer, die er alle aandacht bij nodig heeft om alle verwijzingen en kronkels op de juiste manier te verwerken.