1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans Volledige naam: Stefan Hertmans
Geboren: 31 maart 1951

Stefan Hertmans is niet alleen in Nederland bekend; zijn werken zijn onder andere uitgebracht in het Frans, Italiaans, Spaans, Roemeens, Duits en Bulgaars. Behalve dichter is Stefan Hertmans ook bekend geworden door zijn romans, essays en theaterteksten.

Leraar, werk bij tijdschriften en redacteur

Voordat Stefan Hertmans zijn tijd volledig ging besteden aan het publiceren van zijn werk had hij diverse andere bezigheden. Zo begon hij als docent aan de Koninklijke Academie voor Schone kunsten in Gent. In deze periode gaf hij ook lezingen aan de Sorbonne (Universiteit van Parijs) en universiteiten in Wenen, Berlijn, Mexico City en Londen. Wat later werkte hij mee aan diverse tijdschriften zoals Raster, Het Moment, Yang, De Poëziekrant en Parmentier. In de jaren tussen 1993 en 1996 was hij redacteur van het tijdschrift De Gids en publiceerde hij in de Trouw. Daarnaast recenseerde hij voor De Morgen en schreef hij de boekenbijlage van de Standaard.

Prijzen en nominaties

Stefan Hertmans heeft diverse prijzen en nominaties ontvangen voor zijn werken. Zo won hij met zijn eerste roman al de Prijs voor het beste debuut en de provinciale prijs van de provincie Oost- Vlaanderen. De titel van dit werk is ‘Ruimte’. In 1988 ontving Stefan Hertmans de Multatuliprijs. Deze prijs wordt uitgereikt door Amsterdams Fonds voor de Kunst voor prozawerken. Wat poëzie betreft won Stefan Hertmans de Prijs van het Vlaamse Gemeenschap voor Poëzie en werd zijn gedicht ‘Eerste verlies’ in 1999 uitgeroepen tot beste gedicht van het afgelopen jaar.