1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Simon Vinkenoog

Simon Vinkenoog Volledige naam: Simon Vinkenoog
Geboren: 18 juli 1928
Overleden: 12 juli 2009

Simon Vinkenoog was een Nederlandse dichter, kunstenaar en schrijver die geboren werd in Amsterdam (1928) en na de scheiding van zijn ouders in 1934 opgroeide in de wijk De Pijp. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste dichters van het Nederlandse taalgebied van de afgelopen jaren en is een evenzo belangrijk gezicht van de literaire stroming de Vijftigers, een groep dichters die in de Lage Landen opkwam aan het einde van de jaren veertig.

Het literaire debuut van Vinkenoog vond plaats in 1950, toen zijn eerste dichtbundel Wondkoorts werd gepubliceerd. In de eerste jaren van zijn carrière stond het thema haat centraal, maar dat veranderde gestaag nadat hij zich onder anderen door Jack Kerouac had laten inspireren. Ook spirituele thema's (hij schreef sinds 1968 voor het blad Bres) en thema's als liefde, seks, drank, rock-'n-roll, eenzaamheid, dood en bloed kwamen sindsdien veelvuldig aan bod.

Over het privéleven van Vinkenoog was opvallend veel bekend: zo trouwde hij tot zes keer toe en had hij vier kinderen. Door bloedvaatproblemen werd enkele weken voor zijn dood een been geamputeerd. Tijdens het revalideren - iets wat vanwege zijn hoge leeftijd werd afgeraden door de dienstdoende specialisten - werd Vinkenoog getroffen door een hersenbloeding en raakte in coma. Niet veel later overleed hij enkele dagen voor zijn 81ste verjaardag.