1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Ronald Ohlsen

Ronald Ohlsen Volledige naam: Ronald Wolter Heine Ohlsen
Geboren: 26 januari 1968

Ronald Wolter Heine Ohlsen is een Nederlandse auteur, dichter en toneelschrijver. Hij werd in 1968 geboren in Groningen, maar groeide op in Delfzijl. Hij debuteerde in 1996. Ohlsen studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen en is daar tegenwoordig werkzaam als docent Nederlandse taal- en letterkunde. Dilaram Türkoz is een van de door Ohlsen gebruikte pseudoniemen.

Het debuut van Ohlsen was in 1996 met de roman De godvergeten middenstand en hij vulde zijn oeuvre rond de eeuwwisseling aan met de roman Gedoodverfde winnaar. Nadien legde Ohlsen zich voornamelijk toe op het schrijven van gedichten - hoewel deze in het begin voornamelijk werden gepubliceerd in bepaalde tijdschriften en bloemlezingen. Wellicht het bekendste werk van Ohlsen in de poëzie vormt de gedichtbundel Sprong naar de sterren, samengesteld echter door Ruben van Gogh.

Een bekende anekdote bij de biografie van Ohlsen is dat hij eind jaren tachtig de dichteres Vasalis als een van de weinigen zelf mocht interviewen. Op basis van dat interview werd een documentaire voor televisie gemaakt, maar het interview is tot op de dag van vandaag (2014) nooit vrijgegeven door Ohlsen. Verder deed hij onderzoek aan zijn eigen universiteit en schreef hij tussen 2003 en 2006 vier verschillende toneelstukken.