1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Rob Schouten

Rob Schouten Volledige naam: Schouten
Geboren: 22 februari 1954

De uit Hilversum afkomstige Rob Schouten (1954) is een Nederlandse schrijver, vertaler, dichter en columnist. Hij maakte zijn debuut in 1978 met de gedichtenbundel Gedichten 1 en kwam daar een jaar later op terug met het vervolg: Gedichten 2. Enkele voorbeelden van uitgebracht proza zijn Adres gewijzigd, brieven uit Amerika (1987) en Rondeten in Amen (2011). Daarnaast was Schouten als kunstredacteur lange tijd verbonden aan dagblad Trouw, waar hij po√ɬęzierecensies verzorgde en incidenteel zelfs over sport schreef.

Schouten verwerkt in zijn gedichten vooral persoonlijke achtergronden, maar een belangrijke uitstap richting religie dient niet vergeten te worden. Op deze manier vervangt hij Bijbelteksten door eigentijdse en eigenzinnige creaties. Als vertaler richt Schouten zich in principe vooral op de Amerikaanse dichter John Berryman (1914-1972), die in het bijzonder bekend werd door het werk The Dream Songs uit 1969.

Naast zijn werk als actief dichter, gebruikt Schouten zijn kennis en ervaring ook om die door te geven. Hij heeft gastcolleges gegeven aan een Amerikaanse en verschillende Nederlandse universiteiten op het gebied van de Nederlandstalige literatuur. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag ten slotte schetst Schouten als een dichter die evolueerde van een ironisch melancholicus naar een relativerend analyticus.