1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Patty Klein

Patty Klein Volledige naam: Patricia Cecilia Klein
Psuedoniemen: Patty Scholten
Geboren: 25 januari 1946

Patty Scholten is een laatbloeier binnen de wereld van gedichten, maar is er daardoor niet minder succesvol mee. Ze debuteerde met ‘Het dagjesdier’ in 1995 en was toen reeds 49 jaar. Ze had echter al een leven als een schrijfster achter de rug. Ze werkte onder haar meisjesnaam Patty Klein en publiceerde onder andere scenario’s voor stripverhalen die we in de Donald Duck en Tina terug konden vinden. Onder andere de strips van Tom Poes en de Woelwater, zorgde ervoor dat het publiek eigenlijk al kennis kon maken van Patty Scholten, ondanks dat ze daar op dat moment nog niet van op de hoogte was.

Sonnetten over dieren

Veel van de gedichten van Patty Scholten gaan over dieren. In de meeste gevallen staan deze in de vorm van een sonnet, waardoor ze goed herkenbaar zijn. Dat ze een fascinatie heeft voor dieren is overigens niet zo vreemd, aangezien ze al tijdens haar periode op de middelbare school als vrijwilliger aan de slag in dierentuin Artis. Ze voederde daar de dieren en kon haar passie zo verder ontwikkelen. Haar publiek noemt haar gedichten al een langere tijd ‘Zoonetten’, waarmee ze duidelijk maken dat de sonnetten eigenlijk altijd gaan over de dieren in de dierentuin. Dankzij haar reizen naar Ambon, Tanzania en Michigan kan Patty Scholten overigens meer beschrijven dan alleen de dieren die in Artis te vinden zijn.

Scherp en vriendelijk

De toon die Patty Scholten gebruikt is zowel scherp als vriendelijk, waardoor er een stijl ontstaat die een deel van het publiek herkent in het werk van Kees Stip. Haar werk wordt regelmatig in het Engels vertaald, waardoor Patty Scholten erin is geslaagd om ook over de grens voet aan de grond te krijgen. Haar werken verschijnen over het algemeen bij Atlas, al worden deze ook elders gepubliceerd en spreekt Patty Scholten op die manier een breed publiek aan.