1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Nel Benschop

Nel Benschop Volledige naam: Nelly Anna Benschop
Geboren: 16 januari 1918
Overleden: 31 januari 2005

Nel Benschop

Nel Benschop was een Nederlandse dichteres. Ze werd geboren in 1918 in Den Haag en groeide daar op in een streng religieus gezin. Ze volgde de mulo en de kweekschool, waarna ze sinds 1937 werkzaam was als docente Nederlands en later Frans en Engels. Haar debuut, Gouddraad uit vlas, werd in 1967 uitgebracht en werd zestig maal herdrukt. Op bijna 50-jarige leeftijd kende Benschop daarmee relatief laat debuut.

Veel eerder was Benschop echter al begonnen met het schrijven van gedichten. Kort na de Tweede Wereldoorlog zette de Haagse haar eerste schrijfsels op papier. Haar gedichten hebben vrijwel altijd een religieuze achtergrond gehad, waardoor haar gedichten volgens kenners nooit is erkend als literair werk, maar meer als pastoraal werk.

Het werk van Benschop is naar alle waarschijnlijkheid ruim drie miljoen keer over de toonbank gegaan. Ze was daarmee een van de bestverkochte, Nederlandstalige dichters van haar tijd. Haar laatste uitgave was het in 1999 verschenen Zie de mens, een boekwerk met poëtische gebeden. Postuum verscheen in 2011 de dichtbundel Echte liefde kan niet sterven. Daarin werden nooit eerder gepubliceerde liefdesgedichten gebundeld die Benschop schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Benschop overleed in januari 2005, ruim twee weken na haar 87ste verjaardag, in Arnhem.