1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Nachoem Wijnberg

Nachoem Wijnberg Volledige naam: Nachoem Mesoelam Wijnberg
Geboren: 13 april 1961

De Amsterdamse dichter en auteur Nachoem Wijnberg (1961) studeerde rechten en economie in Amsterdam en promoveerde in 1990 aan de Management School in Rotterdam. Sinds 2005 is Wijnberg als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Behalve romans en gedichtenbundels, staat zijn naam daarom ook onder verschillende onderzoeksrapporten op de gebieden van de Nederlandse economie, het Nederlandse recht en psychologie.

Wijnberg maakte zijn debuut als dichter in 1989. Toen verscheen de bundel De simulatie van de schepping. In 1997 maakte hij zijn debuut als auteur: in dat jaar kwam de roman Landschapsseks uit, dat zich afspeelt op een internaat voor kunststudenten. In de jaren daarna verschenen nog de romans De joden, Politiek en liefde en De opvolging, maar zijn portfolio bestaat voornamelijk uit dichtbundels.

Wijnbergs poëtische werken verschenen in tal van buitenlandse, literaire tijdschriften, waaronder Chinese, Hongaarse, Duitse, Franse en Engelse bladen. Voor verschillende gedichten en dichtbundels werden prijzen uitgereikt: de Jan Campertprijs voor Eerst dit dan dat (2005), de Ida Gerhardtprijs voor Liedjes (2008), de VSB-Poëzieprijs voor Het leven van (2009) en de Gedichtendagprijs voor Divan van Ghalib (2010). In Nederland werd zijn eigen werk uitgegeven door uitgeverij De Bezige Bij, totdat Wijnberg in 2000 overstapte naar uitgeverij Contact.