1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Mustafa Stitou

Mustafa Stitou Volledige naam: Mustafa Stitou
Geboren: 20 oktober 1974

Mustafa Stitou maakte zijn debuut in 1994 en kreeg daarop direct een reactie van Remco Campert. Hij gaf aan dat er eindelijk weer een dichter was opgestaan, waardoor Mustafa Stitou direct op een groot compliment kon rekenen. Bovendien gaf zijn uitgever aan dat er sprake was van de eerste Nederlandse schrijver van Marokkaanse origine, ook iets waar hij veel bekendheid mee wist te verweven. Ondanks dat Mustafa Stitou inderdaad in Marokko geboren werd, is hij als baby naar Lelystad verhuisd en daar vervolgens opgegroeid, waardoor hij vooral een Nederlander is.

Marokkaanse oorsprong

Dat neemt niet weg dat Mustafa Stitou zijn Marokkaanse achtergrond en familie graag in zijn gedichten verwerkt. In de eerste bundels heeft hij onder andere aandacht voor Dirhams en het zand, maar ook voor Berbers en de bergbewoners. Wat dat betreft maakt hij handig gebruik van zijn achtergrond en afkomst, om de gedichten op een unieke manier in te kleden. Mustafa Stitou slaagt er op die manier in om een behoorlijk publiek aan te spreken, al heeft hij dat ook te danken aan de kwalitatief uitstekende werken die hij uitbrengt.

Stadse leven

Het is aan de andere kant het stadse leven in Amsterdam dat een belangrijke rol speelt in veel van de gedichten die hij schrijft. Hij heeft het bijvoorbeeld over de kip met patat en de vershoudfolie, allemaal elementen die juist ver staan van alles waar hij zelf vandaan komt. De gedichten zijn in de loop der jaren steeds wat langer geworden. Dit lijkt Mustafa Stitou de kans te hebben geboden om zich meer duidelijk te uiten en er daarmee voor te zorgen dat het publiek de ware persoonlijkheid van de schrijver kon gaan ontdekken.