1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Menno Wigman

Menno Wigman Volledige naam: Menno Wigman
Geboren: 10 oktober 1966

Menno Wigman is een dichter die vooral bekend staat om zijn nieuwe romantiek. Hij wordt hier ook wel het exponent van genoemd, wat aangeeft dat hij er uitstekend mee uit de voeten kan. Bovendien zijn in zijn werk sterk de invloeden van decadente dichters terug te vinden, waardoor we bijvoorbeeld melancholie, muziek en liefde terugvinden in zijn werk. De romantiek van de eerste jaren heeft vervolgens echter plaatsgemaakt voor scherp realisme, waardoor Menno Wigman op dat gebied een behoorlijke ontwikkeling door heeft weten te maken.

Muzikale ritme

Dat neemt niet weg dat het werk van Menno Wigman nog steeds bekend staat om het muzikale ritme dat we erin terug kunnen vinden. De toon van de gedichten is vaak losjes, waardoor het werk in bepaalde gevallen zelfs wat ‘gemakkelijk’ overkomt. Dat neemt niet weg dat er altijd verborgen angels aanwezig zijn en Menno Wigman er een meester in is om het cynisme op een mooie manier weg te werken. Wat dat betreft zit er vaak meer in de gedichten van Menno Wigman dan de lezer de eerste keer merkt, iets waarvoor hij bovendien de Jan Campert-prijs ontvangen heeft.

Breed publiek en podia

Menno Wigman staat vooral bekend om zijn optredens op het podium, aangezien dat is waarmee hij erin slaagt om een groot publiek te bereiken. Hij is wat dat betreft meer dan alleen een dichter, hij gaat hier op een heel moderne manier mee om en weet daardoor een breed publiek aan te spreken. In zijn werk schrijft hij onder andere over hittegolven en onrust, maar ook over zijn afkeer tegen religieuze poëzie. In zijn gedichten valt het op dat Menno Wigman veel gebruik maakt van uitroeptekens, om de zinnen en onderwerpen nog wat extra kracht bij te zetten.