1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Martinus Nijhoff

Martinus Nijhoff Volledige naam: Martinus Nijhoff
Geboren: 20 april 1894
Overleden: 26 januari 1953

Martinus Nijhoff was een Nederlandse essayist, vertaler en maker van toneelstukken, die het bekendst werd door zijn uitgegeven werk als dichter. Nijhoff werd geboren in Den Haag (1894) als zoon van een uitgever die de uitgeverij van zijn vader had overgenomen. Nijhoff studeerde rechten en letteren in respectievelijk Amsterdam en Utrecht.

Nijhoff debuteerde in 1916 met de De wandelaar en kwam drie jaar later met Pierrot aan de lantaarn, gevolgd door de met de Prijs van Amsterdam bekroonde dichtbundel Vormen. In de jaren daarna, tot 1951, zouden er nog twaalf werken worden uitgebracht. In 2010 en 1966 werd er werk gepubliceerd over de dichter zelf: Awaters spoor. Literaire omzwervingen in het Utrecht van Martinus Nijhoff door Niels Bokhove en Het wonderbaarlijk lichaam. Martinus Nijhoff en de moderne Westerse poëzie van Luc Wenseleers.

Nijhoff overleed in januari 1953 op slechts 58-jarige leeftijd. Zijn nalatenschap ziet men tegenwoordig onder meer terug bij Zaltbommel, waar de vroegere Waalbrug uit 1933 in 1996 vervangen werd en die nog steeds de Martinus Nijhoffbrug wordt genoemd.

Nijhoff won eigenlijk maar twee noemenswaardige prijzen in zijn leven: in 1925 de Prijs van Amsterdam voor het werk Vormen en de Constantijn Huygensprijs in 1953 voor zijn gehele oeuvre. Die laatste prijs ontving hij enkele maanden na zijn dood postuum. Hij was getrouwd met de toneel- en musicalactrice Georgette Hagedoorn, die haar man ruim 42 jaar overleefde en bij hem is bijgezet.