1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Martijn Benders

Martijn Benders Volledige naam: Martijn Benders
Geboren: 23 juli 1971

De Brabantse dichter Martijn Benders werd geboren in 1971 in Mierlo. Hij is als dichter ook bekend onder de namen Martinus Benders en M.H. Benders. Hij woont en werkt sinds jaar en dag in de Turkse stad Istanboel, maar blijft wel aanwezig op de markt van de Nederlandstalige poëzie. Benders debuteerde in 1994 met het met de Meervaart Literatuurprijs voor jongeren onderscheiden gedicht Mongools zilver. Zijn eerste gedichtbundel kwam uit in 2008: Karavanserai.

Hoewel Benders’ oeuvre nog niet al te breed is, valt datzelfde oeuvre in al zijn bescheidenheid wel op door de veelheid aan prijzen en de nominaties voor werk. Zo werd de eerdergenoemde debuutbundel in 2009 genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en sleepte hij reeds in 2003 de Dunya Poëzieprijs binnen voor het gedicht Haydar gaat naar Istanboel om een pauw te kopen.

Benders bracht zijn debuutbundel uit bij Uitgeverij 521, maar richtte in 2011 zijn eigen uitgeverij op om voortaan zelf zijn eigen werk uit te geven. Karavanserai kreeg hier ook direct een vervolg: Wat koop ik voor jouw donkerwilde machten, Willem, een gedichtenbundel met maar liefst negentig verschillende gedichten. De bundel Wôld, Wôld, Wôld! vervolledigde het oeuvre van Benders in 2013 tot nu toe.