1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Leo Vroman

Leo Vroman Volledige naam: Leo Vroman
Geboren: 10 april 1915
Overleden: 22 februari 2014

Leo Vroman werd in 1915 te Gouda geboren en is in het Nederlandse taalgebied vooral bekend als dichter, maar is daarnaast ook actief als tekenaar, schrijver (zowel boeken als toneelstukken), wetenschapper in de hematologie, schilder en bioloog. Vroman woont sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten, nadat hij voor de Duitse bezetter (als joodse ingezetene) ondergedoken had gezeten. Desalniettemin heeft hij altijd de Nederlandse nationaliteit behouden.

Vroman maakte voor de Tweede Wereldoorlog al striptekeningen voor tijdschriften en kranten (en dit vaak in samenwerking met Anton Koolhaas), maar hij maakte zijn officiële debuut in de poëzie met de gedichtenbundel Gedichten. Deze verscheen vlak na de oorlog, in 1946. Hoewel Vroman sinds het einde van de oorlog woonachtig is in de Verenigde Staten en zijn wetenschappelijke werk louter in het Engels publiceert, hield hij altijd vast aan het Nederlands als taal van zijn poëzie. In 1953 verscheen eenmalig een Engelstalige uitgave met de toepasselijke titel Poems in English.

Vroman is, gezien de vele prijzen die hij ooit ontving, te betitelen als een van de succesvolste dichters van Nederland. Zo won hij onder meer de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre in 1964, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor het werk Gedichten, vroegere en latere in 1950 en tweemaal de Poezieprijs van de gemeente Amsterdam: in 1956 voor de gedichtenbundel Uit slaapwandelen en vijf jaar later voor Voor Jan Greshoff en voor een meisje zonder hoofd.