1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Kees Torn

Kees Torn Volledige naam: Kees Torn
Geboren: 2 februari 1967

De van oorsprong Zeeuwse cabaretier en tekstschrijver Kees Torn werd in 1967 geboren en groeide op in Maassluis. Torn is niet specifiek actief als dichter, hoewel hij in zijn cabaretvoorstellingen veelvuldig gebruikmaakt van diverse soorten verzen en gedichten. Voor zijn werk op de planken werd hij verschillende malen bekroond. In mei 2012 zette Torn een punt achter zijn loopbaan en sindsdien treedt hij niet meer op.

Torn begon reeds op de middelbare school met het schrijven van verzen. Op dagen dat hij te lat in de les was gaf hij de dienstdoende docent een briefje mee waarin zijn redenen waren opgesomd - in rijm. Torn werd echter cabaretier, maar liet zijn gevoel voor taal niet achter zich. Daarover zei hij onder andere dat het vermogen om met taal te spelen een van de belangrijkste voorwaarden was om een goed cabaretier te zijn.

Er werden diverse prijzen aan Torn uitgereikt, waarvan de meeste voor de negen door hem gespeelde voorstellingen sinds 1995. Vlak voor de eeuwwisseling, in 1999, werd hem de Annie M.G. Schmidtprijs in de categorie 'beste theaterlied' toegekend. Hij kreeg deze prijs voor het jaar daarvoor uitgebreid nummer Streepjescode, dat hij zong in zijn theaterprogramma Plek zat. Verder is het de moeite waard om te noemen dat Torn de jury- en publieksprijs won hij het bekende Leids cabaretfestival van 1995.