1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Jurre van den Berg

Jurre van den Berg Volledige naam: Jurre van den Berg
Geboren:

Jurre van den Berg was niet geboren als schrijver. Hij las nooit zo veel en zette pas op 16-jarige leeftijd zelf wat op papier. Hij ging verder omdat hij het leuk vond en anderen vonden dat hij het goed deed. Vanaf dat moment ging Jurre van den Berg zich steeds meer verdiepen in andere schrijvers (zowel proza als poëzie). Uiteindelijk ging hij zelfs diverse gedichten recenseren op een website.

Scheiding tussen schrijven en academische titel

Jurre van den Berg heeft sociologie gestudeerd. In zijn collegejaar 2005-2006 werd hij de huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Uiteindelijk werden de gedichten die hij toen schreef verzameld en uitgegeven onder de titel ‘avondkikers’. Hoewel het lijkt alsof zijn opleiding en dichtwerk veel met elkaar te maken hebben, probeert Jurre van den Berg ze zo veel mogelijk gescheiden van elkaar te houden. Hij wil niet inkomensafhankelijk zijn van het schrijven, omdat hij ziet dat dit bij veel schrijvers en dichters een grote mentale druk geef. Aan de ander kant wil Jurre van den Berg wel de vrijheid houden regelmatig te blijven dichten. Om dit te kunnen doen heeft hij er wel genoeg tijd voor nodig.

Debuuttitel: Binnenvaart

De gedichten in de debuuttitel van Jurre van den Berg staan ten teken van ordening. Hij probeert de werkelijkheid te bestrijden door deze te aanvaarden en in kaart te brengen. In de gedichten wordt dan ook veel gebruik gemaakt van helder taalgebruik en duidelijke voorbeelden. Hij probeert zaken die niet te doorgronden lijken toch op een eenvoudige manier te verwoorden.