1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

J. Bernlef

J. Bernlef Volledige naam: J. Bernlef
Psuedoniemen: Hendrik Jan Marsman
Geboren: 14 januari 1937
Overleden: 29 oktober 2012

J. Bernlef is een dichter van relatief vluchtige gedichten, Hij gaf zelf al aan dat deze er niet waren voor de eeuwigheid, maar dat ze veel meer bedoeld waren om het vorige te vervangen. Hij bracht bijna om het jaar een nieuwe bundel uit en zorgde er daarmee voor dat er steeds wat nieuws onder de zon verscheen. Bovendien staat hij bekend om de romans die hij heeft geschreven, waarmee hij bovendien veel beter bekend is bij het grote publiek. Met name ‘Hersenschimmen’ is door veel mensen gelezen, een boek dat ingaat op het thema dementie. Dit bleek een schot in de roos, aangezien het binnen verschillende middelbare scholen op de leeslijst staat.

Pseudoniem

J. Bernlef is overigens een pseudoniem, het is niet zijn echte naam. De dichter heet eigenlijk Hendrik Jan Marsman, al was hij geen familie van de dichter H. Marsman van voor de oorlog. Het was echter de naam van de Friese bard Bernlef uit de achtste eeuw die hem aan weet te spreken. Hij besloot daar gebruik van te maken, om met behulp van die naam gedichten en romans uit te brengen en daarmee uiteindelijk bekendheid weten te vergaren.

Eigen tijdschrift

J. Bernlef staat daarnaast bekend om het tijdschrift Barbarber. Dit richtte hij samen met G. Brands en K. Schippers op. Hij schreef zowel realistische als neo-realistische gedichten en zorgde daarmee voor een uiteenlopend aanbod. Hij maakte hierin overigens geen onderscheid tussen het gewone en het literaire, waardoor de lezer wat dat betreft van alles kon verwachten. Hij is in 2012 komen te overlijden en gaf ooit aan dat hij veel van zijn ideeën eerst uitwerkte als een gedicht. Later werd dit vervolgens een verhaal, een essay of zelfs een roman. Hij liet zich wat dat betreft mooi leiden door alles wat in zijn hoofd opkwam.