1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Ivo de Wijs

Ivo de Wijs Volledige naam: Ivo Alphonsus Henricus Maria de Wijs
Geboren: 13 juli 1945

Ivo de Wijs (1945) werd geboren in Tilburg en is sinds midden jaren zeventig actief als liedjesschrijver, tekstschrijver, cabaretier, dichter en radio- en televisiepresentator. De Brabander is wellicht het bekendst door het radioprogramma Vroege Vogels, dat ruim twintig jaar door hem werd gepresenteerd. In 2005 stopte hij, na veel eerder al te hebben toegezegd te willen stoppen op zijn zestigste. De Wijs werd bij Vroege Vogels uiteindelijk opgevolgd door Frank van Pamelen.

In 1974 verscheen de eerste dichtbundel van De Wijs. In samenwerking met Drs. P en Pieter Nieuwint schreef hij Ollekebolleke, dat uitgroeide tot een begrip in de literaire wereld. De gebruikte versvorm wordt sindsdien immers aangeduid als een 'ollekebolleke'. Na Ollekebolleke verschenen diverse werken die voortkwamen uit de samenwerking met Drs. P en Pieter Nieuwint, waaronder Potverdriedubbeltjes uit 1975 en het vervolg op Ollekebolleke, Ollekebollekes, uit 1976.

De Wijs noemt zichzelf 'tekstdichter'. In het radioprogramma Vroege Vogels - dat draait om natuur- en milieunieuws, verpakt in een aantal gedichten - werden vele tientallen gedichten van de tekstdichter opgedragen. In een aantal uitgaven uit onder meer 1988, 1989 en 1990 werd een groot deel van de eerder voorgedragen gedichten gebundeld.

Gedichten van Ivo de Wijs