1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Ilja Pfeijffer

Ilja Pfeijffer Volledige naam: Ilja Leonard Pfeijffer
Geboren: 17 januari 1968

Ilja Leonard Pfeijffer is een opvallende verschijning binnen de wereld van de gedichten, al was het maar vanwege de scherpe uitspraken die we van hem kunnen verwachten. Hij debuteerde in 1998 en is daardoor nog niet zo lang actief, maar dankzij de scherpe stellingen wist hij zich al veel woede en ophef op de hals te halen. Hij won met zijn eerste bundel de C. Buddigh prijs en liet daarmee zien er direct te zijn. Bovendien werd hij genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, waardoor hij meteen al enig recht van spreken had.

Verstaanbare gedichten

Het is volgens Ilja Leonard Pfeijffer van groot belang dat gedichten niet per se goed verstaanbaar zijn, maar dat ze aan de andere kant het papier overleven. Hij maakt een onderscheid tussen gedichten die geschikt zijn voor de voordracht en ‘echte’ gedichten, aangezien de gedichten voor het voordragen het papier volgens hem niet overleven. Hij heeft zich hiermee afgezet tegen een groot aantal andere dichters, die dankzij de voordrachten juist een groter publiek aan weten te spreken. Ilja Leonard Pfeijffer maakt gebruik van ongebruikelijke woorden of verontrustende syntaxis, om er op die manier voor te zorgen dat hij zijn naar eigen zeggen kwalitatieve manier van werken kan behouden.

Onbegrijpelijk of makkelijk

Bovendien is het volgens Ilja Leonard Pfeijffer van belang dat de poëzie niet op een te gemakkelijke manier in elkaar zit. Het is volgens hem juist een goed teken wanneer de gedichten niet direct te begrijpen zijn, aangezien dat uitnodigt om er nog eens over na te denken. Hij kreeg hier felle reacties op, vooral omdat hij bij de verklaring gebruik maakte van een van zijn eigen gedichten. Wat dat betreft is Ilja Leonard Pfeijffer een opvallende verschijning, maar slaagt hij er op die manier tot noch toe in om een voldoende groot publiek aan te spreken.