1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Ida Gerhardt

Ida Gerhardt Volledige naam: Ida Gardina Margaretha Gerhardt
Geboren: 11 mei 1905
Overleden: 15 augustus 1997

Ida Gardina Margaretha Gerhardt was een Nederlandse dichteres en vertaalster. Ze werd geboren in 1905 in de Zuid-Hollandse plaats Gorinchem en overleed in 1997 op 92-jarige leeftijd in een verzorgingstehuis te Warnsveld, Gelderland. Tijdens haar leven studeerde ze Griekse en Latijnse taal en cultuur (waarmee ze ook als classica actief was) en publiceerde vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1940 enkele tientallen literaire werken.

Het debuut van Gerhardt, Kosmos, verscheen slechts een dag voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en haar twee werk, Het Veerhuis uit 1945, was grotendeels geïnspireerd door de voorbije oorlogsjaren. In dit laatste werk publiceerde zijn onder meer een van de bekendste gedichten van haar hand, namelijk Het Carrillon. Verder was de Nederlandse dichter J.H. Leopold (1865-1925) een grote inspiratiebron voor haar.

Een tiental prijzen werden aan Gerhardt uitgereikt, waaronder de P.C. Hooft-prijs in 1979 voor haar gehele oeuvre. Zij woonde sinds 1956 samen met haar vriendin Marie van der Zeyde, die enkele jaren voor Gerhardt overleed. Gerhardt zelf overleed pas in 1997 in een verzorgingstehuis, hoewel zij reeds aan het einde van de jaren tachtig werd geteisterd door psychische ongemakken als meerdere, heftige aanvallen van paranoia, waardoor zij sinds de jaren zeventig weinig poëzie heeft uitgebracht.