1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Huub Beurskens

Huub Beurskens Volledige naam: Hubertus Peter Willem Beurskens
Geboren: 18 februari 1950

Huub Beurskens is een dichter die in 1975 zijn debuut maakte. Het was ‘Blindkap’ waarmee hij dit deed. Hij bracht de bundel overigens uit in België en ontsnapte daarmee aan de kritiek vanuit Nederland. De eerste bundel die hij in Nederland uitgaf was er een bij Meulenhoff. Het ging om ‘Cirkelgang’ en het duurde hem na zijn eerste uitgave 2 jaar om eraan te werken. Vervolgens heeft hij een aantal verschillende bundels uitgebracht, die hij samenbracht in ‘Bange Natuur’ in 1997.

Meer persoonlijk

Het valt op dat de gedichten van Huub Beurskens een behoorlijke ontwikkeling door hebben gemaakt. In het begin waren ze vooral wat talig en bovendien niet erg open. Later heeft hij zich steeds meer open weten te stellen en kregen de gedichten een meer persoonlijk karakter. Daarnaast is hij zich steeds meer gaan verdiepen in de verschillende vormen van kunst. Het gaat om de beeldende kunst, maar daarnaast ook vooral om de schilderkunst. Verder staat Huub Beurskens bekend om het schrijven van romans en essays, waardoor hij meer deed dan alleen de gedichten.

Geuren en klanken

Binnen de gedichten en romans die hij schreef valt het op dat hij vooral veel gebruik maakt van geuren en klanken. Dit kan zowel een speels als een ernstig karakter hebben, waardoor hij wat dat betreft alle kanten op lijkt te kunnen gaan. Woorden als zoemgerichten, bloesembloeien en nimfenverschijnen zijn opvallende verschijningen. Het zijn neologismen die we ook bij een aantal andere dichters terugvinden. Hij heeft hiermee een uniek stempel op de literatuur en gedichten in Nederland weten te drukken, waardoor hij zeker behoort tot de invloedrijke schrijvers die we in ons land kennen.