1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Hester Knibbe

Hester Knibbe Volledige naam: Hester Knibbe
Geboren: 6 januari 1946

Hester Knibbe is van huis uit een klinisch-farmaceutisch analiste. In deze functie beheerde ze het laboratorium van een ziekenhuisapotheek. Naast deze baan bracht werd van haar in 1982 de gedichtenbundel ’Tussen gebaren en woorden’ gepubliceerd. Tussen 1982 en 2011 verschenen nog een tiental bundels onder haar naam. Met deze werken won ze de Herman Gorterprijs. Daarnaast ontving ze ook de Anna Blaman Prijs (voor schrijvers die wonen of werken in Amsterdam) en de A. Roland Holst-Penning (voor dichters die weinig prijzen hebben ontvangen maar een constante kwaliteit laten zien).

Internationaal georiënteerd

Hester Knibbe is erg actief in het buitenland. Ze neemt bijvoorbeeld deel aan diverse poëziefestivals. Het is dan ook niet vreemd dat haar gedichten zijn vertaald in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Turks en Hebreeuws. Op internationaal gebied was Hester Knibbe tussen 2008 en 2010 voorzitter van de Nederlandse afdeling in de P.E.N. Dit is een internationale organisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting onder schrijvers. De organisatie is momenteel actief in 99 landen en kent 141 centra.

Thema’s

Zoals elke dichter gaat ook Hester Knibbe voornamelijk in op enkele thema’s. In haar geval zijn deze thema’s vergankelijkheid, het verliezen van een kind en ‘het besef dat er uiteindelijk slechts een verhaal overblijft’. In haar gedichten legt Hester Knibbe vaak onverwachte verbanden en toont ze grote kennis van de geschiedenis. Om de gedichten goed te begrijpen zal u dus het een en ander van de geschiedenis moeten weten of zo nu en dan iets opzoeken (bijvoorbeeld de naam van een mythologisch figuur).