1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Hans ten Berge

Hans ten Berge Volledige naam: Johannes Cornelis (Hans) ten Berge
Geboren: 24 december 1938

H.C. Ten Berge is een van de dichters die erin slaagt om een diepere laag aan te brengen in de gedichten, waardoor het soms wat meer moeite zal kosten om hiertoe door te dringen. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen voor zowel zijn poëzie als het proza van zijn naam. Daarnaast heeft hij in 1967 zelf het tijdschrift Raster opgericht. Verder staat hij bekend als een dichter die redelijk ontoegankelijk is, waardoor er wat tijd en moeite voor nodig is om alles volledig te waarderen.

Enige moeite

Het kost veel lezers moeite om de gedichten van H.C. Ten Berge volledig te doorgronden. Het vraagt onder andere om een brede belezenheid, aangezien hij vaak gebruik maakt van verwijzingen die niet direct duidelijk zijn. Hij gebruikt bovendien stukken van over de hele wereld, waardoor ook een internationale belangstelling helpt om zijn werk te doorgronden.

Andere stammen

Het unieke van H.C. Ten Berge is dat hij onder andere bezoeken heeft gebracht aan de indianen in Noord-Amerika, de Eskimo’s en de verschillende volken in Siberië. Dit heeft ertoe geleid dat hij zich op een prachtige manier kan uiten, verwijzend naar al het moois dat er op deze wereld te vinden is. Bovendien gebruikt hij altijd een duidelijk ritme in zijn gedichten, dat hem onderscheidt van andere schrijvers.

Gedragen door een verhaal

De gedichten van zijn hand worden altijd gedragen door een verhaal. Hij probeert de strakke vormen te ontwijken en er daarmee voor te zorgen dat er wat meer diepgang ontstaat. Bovendien houdt hij ervan om te experimenteren met wat we gewend zijn vanuit de tradities die we aanhangen. Juist op die manier komt H.C. Ten Berge tot nieuwe gedichten die een specifiek publiek aan weten te spreken, net als de vakjury’s die hem een groot aantal keren hebben onderscheiden.