1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Hans Groenewegen

Hans Groenewegen Volledige naam: Hans Groenewegen
Geboren: 25-05-1956
Overleden: 10-06-2013

Hans Groenewegen studeerde na zijn Atheneum-B aan het Christelijk Lyceum in Alphen aan de Rijn Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Later studeerde hij af in de Algemene Literatuur Wetenschaap aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna was hij een dienstweigeraar en werkzaam als journalist.

Poëziecriticus

Volgens velen was Hans Groenewegen de beste poëziecriticus van de afgelopen 100 jaar. In zijn werk ging hij constant de confrontatie aan met het werk van andere dichters. Dit deed hij niet om ze af te kraken. Hans Groenewegen was juist het meest kritisch tegenover de gedichten die hij mooi vond. Bovendien focuste Hans Groenewegen niet op de persoon (de dichter dus), maar steevast op diens werk (de poëtische regels). In diverse essays beschrijft hij haarfijn zijn bevindingen tijdens en na het lezen van diverse gedichten.

Hans Groenewegen als dichter

Maar weinig mensen kennen de gedichten van Hans Groenewegen. Dit komt doordat hij als criticus zo bekend was. Misschien draagt het feit dat zijn omgeving – mede doordat hij zelf zo streng was tegenover het werk van anderen – zijn werk al snel met kritiek overstortten hieraan bij. Hoewel de gedichten van Hans Groenewegen niet kunnen tippen aan zijn kwaliteiten als criticus blijft zijn poëzie de moeite van het lezen zeker waard. Het is ook leuk eens enkele gedichten van Hans Groenewegen naast elkaar te leggen. Opvallend is dan dat het lijkt alsof zelfs de gedichten onderling een samenhang hebben. Net alsof Hans Groenewegen niet enkel naar de gedichten op zich gekeken heeft, maar ook de gedichten onderling met elkaar verbonden heeft.