1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Gerrit Achterberg

Gerrit Achterberg Volledige naam: Gerrit Achterberg
Geboren: 20 mei 1905
Overleden: 17 januari 1962

Gerrit Achterberg werd geboren in 1905 en overleed op slechts 57-jarige leeftijd in 1962 aan de gevolgen van zijn extreme alcoholgebruik. Hij was actief als dichter en wordt heden ten dagen gezien als een van de grootste en belangrijkste dichters uit het Nederlandse taalgebied van de laatste eeuw. Zijn werk richtte zich voornamelijk op het idee van herenigd worden met een geliefde na de dood.

Achterberg publiceerde zeker vijftig gedichtenbundels en ontving talloze prijzen voor zijn werk. De zangen van twee twintigers uit 1925 wordt gezien als zijn debuut als professioneel dichter, later gevolgd door bekende werken als Radar (1946, bekroond met de Pinksterprijs in datzelfde jaar), En Jezus schreef in het zand (1947, twee jaar later bekroond met de P.C. Hooft-prijs) en Ballade van de gasfitter (1953, in het jaar daarop bekroond met de Po√ɬęzieprijs van Amsterdam). In 1959 kreeg Achterberg de Constantijn Huygensprijs uitgereikt voor zijn gehele oeuvre.

De weduwe van Achterberg schonk middels haar testament van elke individuele uitgave van zijn boek een exemplaar aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Het oeuvre van Achterberg is daarom geconcentreerd verzameld en te bezichtigen, iets wat - zeker voor een dichter van zo'n lange tijd geleden - niet vaak meer voorkomt tegenwoordig.<>/p