1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Frans Kuipers

Frans Kuipers Volledige naam: Frans Kuipers
Geboren: 10 mei 1942

Frans Kuipers was tot in 1997 een relatief onbekende Nederlandse dichter, terwijl hij destijds al prachtig werken maakte. Hij werd vanaf dat moment vooral bekend met de bundel ‘Wolkenjager’. Eerder schreef Frans Kuipers vooral gedichten voor de verschillende literaire tijdschriften, waardoor het grote publiek hem destijds nog niet zo goed leerde kennen. Hij kreeg wel al eens de aanmoedingsprijs van de gemeente Eindhoven. Tussen 1971 en 1977 was hij even niet actief als dichter en ook in de periode tussen 1980 en 1997 besloot hij er even een punt achter te zetten, om het daarna weer op te pakken.

Onopvallende gebeurtenissen

Het unieke van de gedichten van Frans Kuipers is dat hij erin slaagt om de kleine dingen van het leven te beschrijven, die ons normaal gesproken eigenlijk helemaal niet opvallen. Dit zorgt ervoor dat we te maken hebben gekregen met verschillende neologismen, waar onder andere klaarwaterdag en pijnbloeisels goede voorbeelden van zijn. Het is vooral de natuur die vaak een belangrijke rol speelt in de gedichten van Frans Kuipers. Daarnaast beschrijft hij bijvoorbeeld het menselijk lichaam en de zon, die er in combinatie met de wolken voor zorgt dat hij zich een impressionistische stijl aan kan meten.

Top van de Nederlandstalige Poëzie

Inmiddels behoort Frans Kuipers volgens velen tot de top van de Nederlandse poëzie, ook volgens collega-dichters. Gerrit Komrij heeft bijvoorbeeld negen van zijn gedichten opgenomen in de herziene editie van ‘Gerrit Komrij’s Nederlandse Poëzie van de 19e tot en met de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten’. Het feit dat hij nu schrijft voor een grote publiek zorgt er samen met de waardering vanuit de dichters voor dat het er niet op lijkt dat hij snel weer een pauze in zal lassen. Frans Kuipers lijkt inmiddels een gevestigde naam binnen de schrijvers, die niet zomaar meer zal verdwijnen.