1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Esther Jansma

Esther Jansma Volledige naam: Esther Jansma
Geboren: 24 december 1958

Esther Jansma schrijft als dichter aan prachtige gedichten, maar is daarnaast gepromoveerd aan de universiteit. Ze schreef in 1995 een proefschrift over het nut van jaarringen-onderzoek van eikenbomen. Ze deed dit binnen haar vakgebied archeologie, waar ze naast het werk als dichter zeer veel interesse in heeft. Als dichter debuteerde ze in 1988 al met haar eerste bundel. Hierin sprak ze over de archeologie van het eigen leven. Ze slaagt erin om haar vakgebied op een unieke manier te combineren met het gedicht, waardoor er een meer brede toepassing van het geheel ontstaat.

Hier is de tijd

Esther Jansma heeft met haar bundel ‘Hier is de tijd’ in 1999 de VSB-Poëzieprijs gewonnen. Ze slaagde hierin met de meer talige en ironische gedichten, ten opzichte van het werk dat ze eerder uitbracht. Ze weet zich op een afstandelijke manier te presenteren, terwijl de gedichten aan de andere kant toch heel betrokken overkomen. Het is de combinatie van deze elementen die ervoor zorgt dat veel lezers zich door de gedichten aangesproken voelen. Bovendien komen in de gedichten van Esther Jansma veelal vergelijkbare thema’s terug, waardoor er sprake is van een specifiek genre dat haar aanspreekt.

Voortschrijden van de tijd

Esther Jansma beschrijft verschillende onderwerpen in haar gedichten, maar dit gaat eigenlijk altijd over het voortschrijden van de tijd. Het gaat bijvoorbeeld over gestorven ouders, maar ook over gestorven kinderen en de fantasie over de loop van het leven. Voor haar is het stromend water als de aarde en kunnen mensen net zoals een steen worden. Esther Jansma is een dichter die vindt dat een ieder hiermee van start kan gaan, door zich niets aan te trekken wat de critici daarvan vinden. Een ieder is vrij om te dichten en de schoonheid van een gedicht zit dan ook in wat een ieder daar persoonlijk in te leggen heeft.