1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Erik Menkveld

Erik Menkveld Volledige naam: Erik Menkveld
Geboren: 1959

Erik Menkveld wist zijn naam in één klap te vestigen, door een uitstekend debuut te maken. De dichter zorgde er met de bundel ‘De karpersimulator’ direct voor dat de literatuurcritici aangenaam verrast werden. Dit kwam onder andere tot uitdrukking in de prijzen die hij hiervoor ontving. Bovendien slaagde hij er aan de hand hiervan een groot publiek aan te spreken, zeker in vergelijking tot de relatief korte historie waar hij als dichter op terug kon kijken. Later heeft hij zich ontwikkeld als een veelzijdige dichter, die onder andere is gaan werken bij De Bezige Bij.

Verschillende prijzen

Op het moment dat Erik Menkveld zijn eerste bundel uitbracht had hij niet kunnen bevroeden wat een succes het zou worden. Hij ontving direct de C. Buddingh Poëzieprijs en de Van der Hoogtprijs. Bovendien werd hij genomineerd voor de VSB Poëzieprijs en was het vanaf dat moment direct duidelijk dat dit een groot talent was. Andere dichters waren enthousiast over zijn werk, waardoor het niet vreemd was dat hij ook vanuit de critici veel positieve berichten mocht ontvangen.

Vele kanten

Daarnaast is Erik Menkveld een dichter die niet stilzit. Hij ging na zijn studie Nederlands onder andere werken bij uitgeverij De Bezige Bij. Hij kreeg hier na verloop van tijd het Poëziefonds onder zijn hoede, waardoor hij de mogelijkheid kreeg om zijn stempel meer te drukken op de ontwikkeling in Nederland. Daarnaast is hij redacteur bij het tijdschrift Tirade en was hij een tijd lang programmamaker voor Poetry International. Dit is een festival in Rotterdam, waar hij er van 1998 - 2002 voor zorgde dat er interessante programma’s werden opgevoerd, die een breed publiek aan wisten te spreken. Sinds 2002 is Erik Menkveld gestopt met de verschillende nevenfuncties en heeft hij besloten om zich volledig toe te leggen op het schrijven van poëzie en proza.