1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Erik Jan Harmens

Erik Jan Harmens Volledige naam: Erik Jan Harmens
Geboren: 10 juli 1970

Erik Jan Harmens is vooral bekend geworden van de poetry slams. Hij was hierdoor al relatief lang bekend, al voordat hij een eerste bundel uitbracht. Hij deed dit pas in 2003 en kwam met gedichten die onder andere gaan over het liefdesleven van een dichter. Het mooie van de gedichten is dat ze heel dicht bij de samenleving staan. De lezer krijgt onderwerpen als agressie, misverstanden en sterke drank voorgeschoteld, uiteraard met een wat laconieke houding zoals die past bij een schrijver als Erik Jan Harmens.

Geen verschil in taal

Het unieke van de gedichten die Erik Jan Harmens schrijft is dat hij er niet in slaagt om een verschil te maken tussen spreektaal en gedichtentaal. Op het moment dat hij met iemand spreekt gebruikt hij dezelfde taal als in de gedichten, maar ook andersom gaat dit op. Hij beschrijft zijn eigen leven graag als een chaos en gebruikt alles wat hij daarin meemaakt in de verschillende gedichten die hij maakt. Wat dat betreft laat Erik Jan Harmens op een heel mooie manier zien hoe het pure werk tot stand komt, al kan niet iedereen dit gebrek aan onderscheid waarderen.

Veel herhalingen

In de gedichten van Erik Jan Harmens vinden we vooral veel herhalingen van korte zinnen. Deze doen het vooral goed tijdens de voordracht en zorgen er dankzij de heldere en duidelijke taal voor dat alles op een uitstekende manier bij het publiek blijft hangen. De gedichten zijn soms hilarisch en op andere momenten dramatisch, waardoor hij de mogelijkheid heeft om alles vanuit het dagelijkse leven te beschrijven. We kennen van hem onder andere het blotebillengezicht, maar aan de andere kant ook de snelklaarmacaroni die Erik Jan Harmens op een mooie manier in een van zijn gedichten op heeft weten te nemen.