1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Elly de Waard

Elly de Waard Volledige naam: Elly de Waard
Geboren: 8 september 1940

Elly de Waard (1940) werd geboren in het Noord-Hollandse plaatsje Bergen en is sinds eind jaren zeventig een bekende in de Nederlandstalige poëzie. Van huis uit is De Waard vertaalster, recensent en criticus van de popmuziek. Van die laatste categorie is zij waarschijnlijk het bekendst: haar recensies verschenen gedurende meer dan vijftien jaar met regelmaat in bladen als Het Vrije Volk, de Volkskrant en Vrij Nederland.

Als dichteres maakte De Waard in 1978 haar debuut met de gedichtenbundel Afstand. Ze was de poëzie ingeslopen door de tekenaar en dichter Christiaan van Geel (1917-1974), met wie zij elf jaar lang samenwoonde. Bekende namen als Emily Dickinson, Sylvia Plath, M. Vasalis, J.H. Leopold, Sappho en Ida Gerhardt rekende De Waard tot haar belangrijkste voorbeelden.

Later schreef De Waard onder andere Eenzang (1993), De zon is vrouwelijk (2008) en De aarde, de aarde (2013). Naast haar literaire werk was ze in de jaren tachtig actief in de vrouwenbeweging en was ze samen met Renate Dorrestein, Anja Meulenbelt en Caroline van Tuyll mede-oprichter van de Anna Bijnsstichting. Die laatste reikt iedere twee jaar een prijs uit aan een vrouwelijk auteur.