1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Driek van Wissen

Driek van Wissen Volledige naam: Driek van Wissen
Geboren: 12 juli 1943
Overleden: 21 mei 2010

Henricus Cornelis van Wissen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog (1943) geboren in Groningen en was, na zijn studie Nederlandse taal- en letterkunde, gedurende een groot deel van zijn leven werkzaam als docent Nederlands aan een college in Hoogezand. Hij sprong nadien op zijn ambitie om gedichtbundels uit te geven. Van Wissen overleed in de zomer van 2010 op vakantie in Istanboel, Turkije aan een hersenbloeding op slechts 66-jarige leeftijd.

In de eerste paar weken van 2005 werd Van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands. Hij was hiermee de officiële opvolger van Gerrit Komrij, die de functie van vaderlands dichter als eerste had bekleed. Eigenlijk volgde hij Simon Vinkenoog op, die de rol van Dichter des Vaderlands ad interim had ingevuld nadat Komrij daar vroegtijdig afstand van had gedaan.

Hoewel Van Wissen in de jaren zeventig gedichten publiceerde in zijn eigen studentenblad (onder het pseudoniem Albert Zondervan) en in 1976 samen met Jean Pierre Rawie De match Luteijn-Donner. Een schaakcursus in twee maal twaalf sonnetten schreef, maakte Van Wissen zijn eigen debuut als professioneel dichter twee jaar later met het werk Het mooiste meisje van de klas. Er zouden nog een twintigtal werken volgen, maar de onderwerpen waar Van Wissen graag over had willen schrijven (zoals de opheffing van de Elfstedencommissie, de val van het kabinet-Wilders en de troonsbestijging van (destijds) kroonprins Willem-Alexander) maakte Van Wissen niet meer mee.