1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Diana Groenveld

Diana Groenveld Volledige naam: Diana Groenveld
Psuedoniemen: Diana Ozon
Geboren: 7 augustus 1959

De Amsterdamse dichteres Diana Ozon werd in de zomer van 1959 geboren als Diana Groenveld en haar werk is door haar jeugd sterk beïnvloed door de punkbeweging. Daar speelde ze begin jaren zeventig een grote rol. Tevens was ze actief in het krakerswezen, had ze een bibliotheek voor alternatieve werken, richtte ze een graffitigallerij in en richtte haar eigen krant op (de Koekrant, die in 1984 ophield te bestaan).

Ozon publiceerde haar gedichten reeds tijdens haar tijd op de middelbare school en later, in de roemruchte jaren zeventig, in de Koekrant. Haar doorbraak als dichteres kwam echter pas aan het begin van de jaren tachtig: in 1982 gaf zij de dichtbundel Laag Bij De Gronds uit, gevolgd door de dichtbundel De Obscure Camera een jaar later. Verder bestond haar werk onder andere uit haar autobiografie De Ozon Expres uit 1988 en Bronwater in 2005, nadat er ruim twaalf jaar niets van Ozons werk was uitgegeven.

Haar gepubliceerde werk wordt door velen vergeleken met het werk van illustere voorgangers als Simon Vinkenoog, Johnny van Doorn, Jules Deelder en Bart Chabot. Midden jaren negentig was ze een van de eerste dichters die het publiek vond via internet. Ook was ze, naast haar uitgebreide oeuvre in de poëzie, actief als zangeres van De Drie Boeddha's (waarmee ze in 2008 Voorbinddoek uitbracht) en ze werkte samen met Ludwig Wisch, waarmee ze reeds in 1982 het aan het boek gelijknamige Laag bij de gronds uitbracht.