1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

David Troch

David Troch Volledige naam: David Troch
Geboren: 28 juli 1977

De Vlaming David Troch werd in 1977 geboren in de Antwerpse gemeente Bonheiden en is sinds het einde van de jaren negentig actief als auteur, dichter en regisseur van voornamelijk toneelstukken. In die laatste categorie verschenen de stukken 'Het geheim van de kont', 'Het stinkt hier' en 'Een doosje dolle dialogen'. Troch werd voor zijn poëtische werk meermaals bekroond met bekende en minder bekende prijzen.

Troch publiceerde zijn gedichten aanvankelijk in tijdschriften en kranten als De Brakke Hond, Snoecks, Het Liegend Konijn, NRC Handelsblad en in de uit de Verenigde Staten afkomstige bloemlezing A Generation Defining Itself. De eerste, zelfstandige publicatie van Troch was in 2002: toen verscheen Tot de sterren gericht, een verhalenbundel. Het jaar daarop verscheen zijn debuutwerk in de poëzie met de gedichtenbundel Liefde is een stinkdier maar de geur went wel.

In het dagelijks leven is Troch voornamelijk werkzaam als redacteur van diverse (literaire) tijdschriften in België en Nederland. Saillant detail bij het werk van Troch is dat alle door hem geschreven titels zonder hoofdletters zijn, naar eigen zeggen omdat hij een hekel heeft aan groot geschreven letters. In 2012 werd Troch de winnaar van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd, een prijs waar tienduizend euro mee gemoeid is.