1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Bart Chabot

Bart Chabot Volledige naam: Bart Chabot
Geboren: 26 september 1954

Bart Chabot had niet echt een makkelijke schooltijd. Hij werd van de hbs geschorst, maar wist via omwegen alsnog zijn atheneumdiploma te halen. Na zijn middelbare school moest hij in militaire dienst. Vervolgens begon hij aan de studie Nederlandse taal- en letterkunde, maar stopte hier na een jaar al mee. Hij wist al snel dat hij schrijver wilde worden en ging zich dus vooral op zijn werk focussen in plaats van op zijn studie. Zijn eerste dichtbundel verscheen in 1981 en heette ‘Popcorn’. Kenmerkend voor de werken van Chabot zijn de energie en verbeelding die hij in zijn werken terug laat zien.

Ook in het theater is Bart Chabot een bekend figuur. Hij debuteerde hier in 1989 met Remco Campert en Jan Mulder, toen al zeer bekende schrijvers en ‘toneeldieren’. Toneel werd een tweede passie voor Chabot. Hij heeft ook opgetreden met Herman Brood, Jules Deelder (beiden 1998), Martin Bril en Ronald Giphart (2005 t/m 2008). Zijn doorbraak bij het grote publiek op literair gebied kwam met zijn biografie over Herman Brood, die uit vier delen bestond.

Een belangrijk punt in het leven van Bart Chabot was een tumor in zijn brughoek (in de schedel), die in 2010 bij hem geconstateerd werd. Dit maakte hij publiekelijk bekend in het programma Pauw & Witteman op 7 september van dat jaar. Hij was vaak als ‘politiek watcher’ te gast bij dat programma. Chabot is goed genezen van de tumor en in 2011 verscheen zijn boek ‘Diepere Lagen’, over de ziekte en alle bestralingen die eraan te pas kwamen. Eind 2013 verscheen zijn eerste roman, genaamd Triggerhappy. Dit gaat over een chirurg die met zijn tweede vrouw op vakantie gaat naar Frankrijk, maar geplaagd wordt door herinneringen en verlangens uit het verleden. We verwachten in de toekomst nog veel meer goede romans en dichtbundels van Bart Chabot.