1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Arjen Duinker

Arjen Duinker Volledige naam: Arjen Duinker
Geboren: 31 december 1956

Arjen Duinker staat onder andere bekend om de cryptogrammen die hij schrijft voor Het Vrije Volk. Dit betekent aan de andere kant echter niet dat er raadsels in zijn gedichten zitten, integendeel. De gedichten van zijn hand zitten in de meeste gevallen juist op een heel heldere en duidelijke manier in elkaar. Vaak worden de relatief korte regels een aantal keren herhaald, waardoor er een bepaalde mate van vrolijkheid vanuit gaat. Volgens Arjen Duinker gaat het hem zelf vooral over de verwondering. Hij kan zich verwonderen over alles wat we in ons dagelijks bestaan aannemen voor ‘gewoon.

Exotische plaatsen

Hij geeft hierbij echter wel aan dat het hem vooral gaat om het alledaagse dat van ver komt. Het zijn de exotische plaatsen als Figueira da Foz en Cuba die hem aan weten te spreken. Hij kijkt op een plein dan goed naar waar iedereen mee bezig is en gebruikt dit als inspiratie om een volgend gedicht te schrijven. Het zijn de auto’s de stenen en wellicht een varken op de straat die ervoor zorgen dat Arjen Duinker zich kan verwonderen over alles wat hij ziet. Door Heman de Coninck is hij wel eens neergezet als ‘het feest van een aangename zinloosheid’.

Debuut van Arjen Duinker

Het debuut van Arjen Duinker kwam in 1980. Het ging destijds om de gedichten die hij plaatse in ‘Hollands maandblad’. In 1988 kwam hij voor het eerst met een eigen dichtbundel, ‘Rode oever’. Hij kreeg later de Jan Campert Prijs voor een andere bundel en hij slaagde erin om zijn gedichten te laten vertalen in het Engels, Italiaans en Frans. ‘De Steen Bloeit’ werd voor een speciaal project in meer dan 200 talen vertaald. Wat dat betreft geniet Arjen Duinker ook internationaal bekendheid, maar is hij vooral in Nederland actief.