1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Anneke Brassinga

Anneke Brassinga Volledige naam: Anneke Brassinga
Geboren: 20 augustus 1948

Anneke Brassinga maakte in 1987 haar debuut. Ze deed dit met de bundel Aurora. Later maakte ze in 1993 haar debuut als schrijfster van romans. Wat dat betreft is ze van verschillende markten thuis, maar weet ze de gedichten en de romans op een mooie manier uit elkaar te houden. Verder kennen we Anneke Brassinga onder andere van vertalingen van een groot aantal schrijvers. Voorbeelden hiervan zijn Jules Verne, W.H. Auden en Oscar Wilde. Met name haar diversiteit zorgt ervoor dat ze behoort tot de moderne dichters van Nederland.

Natuur en de liefde

Binnen haar gedichten komen we onder andere de thema’s rondom de natuur en de liefde veel tegen. Verder speelt ze graag met taal en laat Anneke Brassinga ons op die manier graag zien dat ze een enorme woordenschat heeft. Ze is vaardig met de taal en probeer in haar gedichten links te leggen die niet iedereen direct door zal hebben. Het mooie daarvan is dat er in de gedichten vaak meer te ontdekken valt, dan we op het eerste oog zien. Deze unieke inslag zorgt ervoor dat het de moeite waard blijft om de gedichten van Anneke Brassinga nog enkele keren terug te lezen.

De eenzame uitvaart

Daarnaast is Anneke Brassinga actief voor de stichting ‘de eenzame uitvaart’. Dit is een initiatief van F. Starik en is er voor een ieder die eenzaam komt te overlijden. De dichter werkt samen met Anneke Brassinga, maar ook met een aantal andere schrijvers. Samen zorgen ze ervoor dat een ieder een waardige uitvaart krijgt, bijvoorbeeld door gedichten en verhalen voor te lezen nadat de persoon is komen te overlijden. Anneke Brassinga heeft onder andere prijzen als de Herman Gorterprijs en de Paul Snoekprijs in ontvangst genomen. Ze weigerde echter om de Nijhoff-prijs voor haar vertaling van The Gift in ontvangst te nemen.