1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Anna Enquist

Anna Enquist Volledige naam: Anna Enquist
Geboren: 19 juli 1945

Anna Enquist is een typisch voorbeeld van een laatbloeier. Ze was langer tijd pianiste en psycholoog- psychotherapeut. Bovendien werkte ze als psycho-analytica en leek het er niet op dat ze snel een overstap zou maken naar het leven als dichter en schrijfster. Deze overstap bleek echter een enorm goede keuze, aangezien de bundels van haar hand iedere keer opnieuw worden herdrukt. Ook de populariteit van haar romans draagt hier op een uitstekende manier aan bij. Deze romans worden in het Duits, Engels en Frans vertaald, waardoor ze ook in Duitsland en Engeland inmiddels een publiek weet te

bereiken met haar bundels.

Somber en heftig Binnen de gedichten van Anna Enquist zijn het vooral de sombere en heftige elementen die over het algemeen een belangrijke rol spelen. De pijn en bloedbaden zien we ook terug binnen de romans, waardoor ze zichzelf al eens de Nel Benschop van de intellectuelen noemde. Ze houdt ervan om ‘rotzooi’ op te nemen in haar poëzie en daarnaast gebruik te maken van de muziek. Ook maakt ze veel gebruik van autobiografische gedichten. Hierin zien we onder andere de muziek terugkomen, maar gaat het daarnaast ook vaak om het moederschap en de psychologie waar ze jarenlang actief in was.

Dochter overleden

In 2001 overleed de dochter van Anna Enquist, iets dat een grote impact op haar had. Het ging om een ongeluk op de Dam in Amsterdam, waarbij een chauffeur van een vrachtwagen haar volledig over het hoofd heeft gezien. Anna Enquist voerde een politieke actie om de dodehoekspiegel voor vrachtwagens direct verplicht te maken en wist hierdoor op een uitstekende manier bij te dragen aan de veiligheid voor fietsers. In 2004 publiceerde Anna Enquist de bundel ‘De tussentijd’, waarin ze op een prachtige manier ingaat op het gemis van haar dochter, dat haar nog altijd niet los kan laten.

.