1001 Gedichten

1001 gedichten

Zet ook uw gedichten op 1001Gedichten.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Andy Fierens

Andy Fierens Volledige naam: Andy Fierens
Geboren: 08-05-1976

Andy Fierens is opgegroeid in Hove (dit is een gemeente in de Belgische provincie Antwerpen). Al vrij snel begon hij op te trekken met diverse lokale muzikanten. Uiteindelijk werd Andy Fierens actief in de muziek- en poëziegroep Andy & The Androids. Vanaf dit moment begon hij zelf te dichten en hij organiseerde zelfs de eerste Vlaamse Poetry Slam.

Poetry Slam

Zo’n Poetry Slam is een soort voordracht van poëzie die rond 2000 in Nederland populair werd. In deze periode was Andy Fierens toevallig zeer actief in Vlaanderen. Het is dan ook niet gek dat hij de eerste Vlaamse Poetry Slam ging organiseren. Bij zo’n Poetry Slam gaan verschillende dichters op een podium met elkaar de strijd aan. In een bepaalde tijd en een bepaald aantal rondes dragen de dichters hun gedichten voor. Hierna wordt er door het publiek bepaald welke dichter de beste is. Het spreekt voor zich dat niet alleen de kwaliteit van de gedichten, maar ook performance een belangrijke rol speelt. Door zijn achtergrond blonk Andy Fierens al snel uit op dit gebied.

Werken en prijzen

Momenteel staan er vier gedichtenbundels naam van Andy Fierens. Ze heten ‘Affectueuze Affectiviteiten’, ‘Grote smerige vlinder. Gedichten’, ‘Nooit worden wij ergens uitgenodigd’ en ‘Gros papillon dégueulasse. Morceaux choisis’. De laatste bundel is de Franstalige versie van ‘Grote smerige vlinder’. Met deze bundel won Andy Fierens in 2009 de Herman de Coninck Debuutprijs. Naast gedichtenbundels heeft Andy Fierens ook nog enkele korte passages geschreven. Een aantal van deze passages zijn uitgegeven door uitgeverijen als De Bezige Bij.