Tips voor het schrijven van een persoonlijk gedicht

Sinterklaas staat weer voor de deur. Dat is natuurlijk de tijd van de gedichten. Dan is het wel leuk dat jij ook een sterk en mooi gedicht kunt overhandigen. In dit artikel geven we tips om een persoonlijke variant te schrijven. Dat is leuk voor jou als schrijver, maar ook zeker voor de ontvanger. Met onze tips maak jij er een mooie avond van!

Een goede inleiding

Zorg allereerst altijd voor een goede en sterke inleiding. Deze bestaat vaak uit een hoop standaardzinnen. Denk bijvoorbeeld aan de zin: “De Sint zat te denken wat hij [naam persoon] moest schenken”.

Dat is natuurlijk een super populaire zin die je in veel gedichten tegenkomt. Toch is deze zin te leuk en te sterk om niet te gebruiken. Het is immers geoorloofd om te spieken bij anderen voor een Sinterklaasgedicht. De andere alinea’s kun je dan persoonlijk maken, zodat er vanzelf een op maat gemaakt gedicht ontstaat.

Maak het persoonlijk

Na een goede inleiding, ga je het gedicht persoonlijker maken. Dit kun je alleen doen als je wat meer weet over een persoon. Met lootjes trekken is dit natuurlijk niet altijd het geval. Probeer er dan in ieder geval op zo’n nuchtere manier mogelijk achter te komen. Je hoeft echt niet iemand door en door te kennen. Het gaat meer over wat kernzaken.

Ga bijvoorbeeld in het gedicht dieper in op een hobby van degene. Wat iemand zijn hobby is, is makkelijk achter te komen. Dat is een van de zaken die je van de meeste mensen om je heen wel weet. Mocht dat niet het geval zijn, kun je daar altijd nog naar vissen op weg naar Sinterklaas.

Het vragen naar iemand zijn hobby kan namelijk een heel oppervlakkig gesprek zijn. Zo kan iemand dol zijn op koken of juist veel plezier hebben in gamen. In beide gevallen kun je die input gebruiken voor jouw persoonlijke gedicht.

Qua koken kun je kooktermen of recepten gebruiken. Qua gamen ga je al snel dichten over spellen. Een tip van ons is om over online slot game book of dead te dichten. Dit is een van de bekendste online gokspellen, die de gamer in kwestie ook vast kent. Twijfel je daarover? Houd het dan oppervlakkig in je gedicht door een tip te geven om dit spel te spelen.

Een tip van de sluier

Een gedicht bestaat altijd uit meerdere alinea’s. Na het schrijven van bovenste twee stukken is jouw gedicht dan ook nog niet klaar. De laatste alinea’s ontbreken nog. Deze gaan meer over het cadeau. Geef in het gedicht al tips over het geschenk dat hij of zij kan verwachten in zijn of haar surprise.

Maak de tips niet te opvallend. Het is namelijk wel leuk dat iemand nog moet raden wat het cadeau is. Het leuke is namelijk dat het niet geraden wordt, voordat hij of zij het uitgepakt heeft. Geef dus een kleine tip van de sluier, maar geef jezelf nog niet helemaal bloot.

Een mooie afsluiting

Als je alle alinea’s hebt verwerkt in jouw gedicht, is het tijd voor een mooie afsluiting. Ook hier zijn genoeg standaardzinnen voor te vinden. Maak het jezelf dus ook niet te lastig. Rijmen is nogal een vak apart. Dus het is wel fijn als er wat zinnen zijn die je al over kunt nemen.

Het voordeel is dat je toch een heel groot deel persoonlijk hebt geschreven. Een paar standaardzinnen nemen de essentie van een persoonlijk verhaal heus niet weg. Je kunt dus best een paar standaardzinnen van het internet plukken. Daar is immers iedereen schuldig aan, ook bij jullie surprise avond.