Reismenu uit luiletterland

Wat reis ik graag zo culinair
langs dis van een Bourgondiër
of gastronomisch eetfestijn!
Op grootmoeders manier, à la Grand-Mère;
de spraakkunst van een witte magiër
speelt tovenaar met spijs en wijn.

Een bitterzoet aperitiefje
- campari orange –
met een koekje en een rietje
'on boit et on mange'
en luisteren verstrooid… een liedje!

Entree van zalm in groen gedecoreerd,
met likje citrusvrucht en kwart tomaat,
voor mij fumé of neen… gemarineerd,
en glaasje chablis als frisse toemaat
op z'n Noors of Schots geapprecieerd.

Een keukensymfonie met hoofdmotief:
schilderij van smaak en vele geuren,
zo Belgisch-Vlaams en lekker primitief,
uit smout- en stoofpot en kleuren
goudgeel bij met friet in roodkoperen gerief.

Als laatste streling van de zinnen
komt een tipje Zwarte Woud uit Wenen
en kopjes vol aroma uit het zuiden.
Digestief bevloeid vanbinnen
met Frans of Engels nat, met lome benen
droom ik weg in gezellige geluiden.

© Copyright Rudi Lejaeghere

Ingezonden door

Rudi Lejaeghere

Geplaatst op

04-08-2014

Over dit gedicht

het kan toch lekker zijn hé

Tags

Aperitief Drinken Eten